Виртуална приемна: На Вашите въпроси отговаря Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община (м. май – м. юли)


 • Facebook
 • Delicious
 • LinkedIn
 • Svejo
 • Още опции

85 Отговора към “Виртуална приемна: На Вашите въпроси отговаря Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община (м. май – м. юли)”

 1. КАЛОЯН ВЕСЕЛИНОВ каза:

  ЗДРАВЕЙТЕ ВИЖТЕ ДВЕТЕ ПРЕПИСКИ ПОД НОМЕР 94-ВД-859 /2010 ГОДИНА АКО Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ИЗДАДЕ ДОКУМЕНТА

 2. Дияна Марвакова каза:

  Уважаема Госпожо Фандъкова. Казвам се Дияна Марвакова,живея в кв.Младост 4. Бих искала да попитам дали е възможно и ако да,към коя институция мога да се обърна относно изграждането на детска площадка /парк за отдих/ непосредствено до Детска градина и на много подходящо място. Тъй като това място в момента е гледка на блока в който живея и признавам,че никак не е добра. Скоро на същото това място посадихме дръвчета и ще се радвам, ако гледката се промени изцяло. Това би било добре не само за мен,като бъдеща майка,а и на много майки,които се събират в близкото до това място заведение.Предпочитам моето дете да е на чист въздух,пред никотиновия дим. Предварително благодаря за евентуален отговор. С уважение:Дияна Марвакова

  Отговор
  Необходимо е да се изясни собствеността и статута на терена. За повече информация, както и необходимите изисквания за процедурата, моля Ви,обърнете се към столичната дирекция „Зелена система“.

 3. Веселин каза:

  Добър Ден! Искам, да ви попитам, какъв е плана за развитие, на района около село Чепинци? Има ли някакви проекти, които са в процен разработване там, и какви са те. Успешна работа !

 4. Димитър Караниколов каза:

  Г-жо ФАНДЪКОВА,вместо да се търсят варианти за ограничаване ползването на Центъра от МПС чрез вдигане такса СИНЯ ЗОНА и други мерки,целящи Отблъскване на хората, което все пак се възприема и като атака срещу нас от страна на управляващите, то не е ли по-добре да се помисли за превръщането на града ни в ЕКО-СТОЛИЦА като се стимулира ползването на скутери,мотопеди и други возила,малко или въобще незамърсяващи природата, с незначителни габарити разбира се.В комбинация с еко-градския транспорт.

 5. bojidar каза:

  Moq vapros e kakvo se slychva s prodaljenieto na parvi lach na metroto,kam dryjba 1,koga se o4akva da zapochne stroitelstvoto,prikluchixa li otchyjditelnite procedyri?blagodarq predvaritelno

 6. Даниела Манолчева- Нинева каза:

  Госпожо Фандъкова,
  Искам да Ви попитам относно един много важен въпрос за нас, живущите на Симеоновско шосе 79.
  Пускаме втора молба, за която сме много благодарни, че ни отговорихте чрез Зелената община и г-жа Р.Маджарова.Препратихте молбата ни за доуточняване на подробностите за детската площадка или игрище, до нашият районен кмет, която беше поета от зам.кмета ни в район Студентски- А.Миленков.
  Много накратко:
  Става въпрос за 100% общинско място, което в плановете е отбелязано за поредната живуща сграда, но без още да е започнато и явно все още не е харесано от никого.Няма нито едно място, където да играят децата ни, а вече и тук положението с инфраструктурата стана повече от ужасно.Искахме да участваме в изграждането на такава градинка или поне просто едно игрище, но отговора беше този.
  Молим ви, кажете ни какво можем да направим, за да има къде дечицата ни да ритат топка или да се търкалят в тревата?Иначе ще се появи поредната сграда, без инфраструктура и без надежда за района ни, където е пълно с млади хора и много дечица!
  Благодаря ви от сърце за вниманието!

 7. Васил Ценков каза:

  Здравейте!
  Интересуват ме 2 неща:
  1. кога ще се вземат мерки за бездомните кучета и какви? Това вече на нищо не прилича. Столицата отдавна не прилича на евроейски град.
  2. Интересува ме въпроса с бул. Източна тангента
  - от много години насам са сложени 7 изкуствени неравности на пътното плътно, които създават ИЗКУСТВЕНО ЗАДРЪСТВАНЕ на булевард, който има доста голямо движение. До колкото виждам как се оправят такива неща в България предполагам, че никога няма да бъде оправен този проблем
  - Запълването на дупките по същия булевард създава още повече проблеми. Някой дупки достигат дълбочина вече 20см. Не мислите ли, че вече е време да бъдат запълнени, било то и с чувал с чакъл?

 8. Desi Nikolova-Kirilova каза:

  Уважаема г-жо Фандъкова,
  Имам две малки деца (близнаци на 3 годинки) и за съжаление, почти няма места, на които да се разхождаме, заради кучетата – бездомни и домашни! На детските площадки в квартала (става въпрос за Красна поляна) е пълно с кучешки изпражнения! В парка е същото. Хората си извеждат домашните любимци, там където ние си извеждаме децата, без наморници! Все си мисля, че децата са с приоритет!
  Дали не е време да се помисли за някаква законова утредба на проблема! Собствениците на кучета да ги извеждат на определени места с наморници, да събират изпражненията им и т.н. А за бездимните – не знам, но определено програмите за кастриране и връщане не работят!
  Това е огромен проблем на майките с малки деца!
  Също така бих искала да Ви изкажа благодарност за системата за прием в детските градини и за това, че близнаците се ползват с малка привилегия (още една точка). Благодаря от името на майките с близнаци!
  Пожелавам Ви спорна работа и дано София стане по-хубаво място за живот!

 9. Наталия каза:

  Добър ден Г-жо Фандъкова !

  Аз искам да задам следният въпрос : майчинство и детски надбавки трябва да бъдат превеждани на 20 число на дадения месец от няколко месеца всички наблюдаваме,че това не е така превеждат се в края на месеца и другото което е също до кога всички живеещи в България ще сме длъжни да живеем с тези мизерни детски и майчинство защото както аз така и още много хора биха ме подкрепили. Да започнем с детските те са 35 лева с тези пари на едно дете пюретата и памперсите не могат да бъдат осигорени да не говорим за майчинството което пак е толкова малко. Защо тази държава не се вземе малко в ръце и да помисли за децата и майките в България??? Това е толкова смешно но не вярвам в близко бъдеще нещата да се подобрят към по-добро нека поне да се вдигнат да се направят (детски) поне 50лева (майчинство) максимум 300 :) Както всички чуваме и виждаме за всичко друго държавата отпуска пари но не и за това това е потресаващо .!!!

  Отговор:

  Внимателно се запознах с писмото Ви, изпратено до Столична община, в отговор на които Ви информирам следното:

  Сроковете за изплащане на месечни помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст и месечни помощи за отглеждане на дете до една година са регламентирани в чл. 9 от Закона за семейни помощи за деца (ЗСПД).
  Съгласно горецитирания член, помощите по чл. 7 (месечни помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст) и чл. 8 (месечни помощи за отглеждане на дете до една година) се предоставят в пари и/или под формата на социални инвестиции през месеца, следващ месеца, за който се дължат на майката (осиновителя/осиновителката).

  Размерът на месечните помощи по чл. 7 и чл. 8 от ЗСПД се определени в Закона за държавния бюджет на Република България за 2010 г.:

  § 11. (1) Средномесечният доход по чл. 4 от Закона за семейни помощи за деца за 2010 г. е 350 лв.
  (2) Размерът на месечните помощи за дете по чл. 7, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца за 2010 г. е 35 лв. за всяко дете.
  (3) При едновременно раждане от майката на две и повече деца помощта по ал. 2 за всяко от тях се определя и изплаща в размер 150 на сто от размера по ал. 2.
  (4) Размерът на еднократната помощ при бременност по чл. 5а от Закона за семейни помощи за деца за 2010 г. е 150 лв.
  (5) Размерът на еднократната помощ при раждане на живо дете по чл. 6, ал. 2 от Закона за семейни помощи за деца за 2010 г. е, както следва:
  1. за първо дете – по 250 лв.;
  2. за второ дете – по 600 лв.;
  3. за трето и всяко следващо дете – по 200 лв.
  (6) Размерът на допълнителната еднократна помощ за дете с установени трайни увреждания 50 и над 50 на сто до навършване на 2-годишна възраст по чл. 6, ал. 6 от Закона за семейни помощи за деца за 2010 г. е 100 лв.
  (7) Размерът на месечните помощи за отглеждане на дете до една година по чл. 8, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца за 2010 г. е 100 лв.
  (8) Размерът на еднократната помощ за близнаци по чл. 6а от Закона за семейни помощи за деца за 2010 г. е 1200 лв. за всяко дете.
  (9) Размерът на еднократната помощ по чл. 8в от Закона за семейни помощи за деца за 2010 г. е 2880 лв.
  Вярвам, че поставените от Вас въпроси ще намерят своето благоприятно разрешение, съгласно действащата нормативна уредба.

 10. Доротея Славкова каза:

  Уважаема г-жо Фандъкова,

  Моят въпрос към вас е: Докога ще съществуват автомобилните борси в квартал Горубляне?Те се намират на входа на София и изключително много затрудняват движението-има паркирали коли на пътното платно,скривайки видимостта.До всяка борса има най-малко по един автовоз и по една кола за автопомощ.Невъзможно е преминаване на пешеходци, а повярвайте ми- за нас-жителите на Комплекс Цариградски/ и не само/ ,това е от съществено значение.Цялата неразбория води до ежеминутно нарушаване на правилата за движение и е въпрос на време да се случи нещо лошо.Освен всичко това – тези борси стоят като „цирей“ в един район на столицата,където са разположени и продължават да се строят нови и модерни сгради/вкл.и най-високата сграда в града/.Тези борси трябва да са разположени на място,предназначено само и единствено за тях.
  Много от вашите предшественици са обещавали тази грозна картина да се промени,но…керванът си върви,кучетата си лаят.

  С цялото си уважение към Вас,оставам в очакване на Ваш компетентен отговор,за което предварително благодаря.

  Доротея Славкова

 11. Veselina каза:

  Здравейте г-жа Фандъкова, радвам се на възможността да изразя мнение.По-лесно ще ми е ,ако изброя няколко неща които ме вълнуват, които виждам около себе си и да се опитам да изразя мнение за разрешаването им:
  1. Аз, в позиция на млад човек /29г./ съм малко нещастна,че с нищо не допринасям за подобряване ситуацията на нашата държава.
  - Не принадлежа към нито едно политическо движение, защото техните представители не могат с думите си да достигнат до мен.
  - Не участвам в нито един проект пр. „Красива България“/не го давам като пример за точно този проект, а го използвам, защото името му е това което искам/ и пр. , а ми се иска.Защо не участвам? Ами Защото аз никога не разбирам за тея инициативи преди те да са активирани и дори незнам ,аз дали имам тази възможност за участие или са само за лица, заемащи определени позиции в обществото и по-точно юридически лица,т.е. чувствам се изолирана и това смятам,че трябва да бъде променено.Всеки млад човек трябва да показва колко държи на държавата ,в която живее и колко не иска да се маха от нея.И неискам ,а и ми е писнало в такива моменти да слушам приказки от рода „ето за това гласувайте“ дрън ,дрън…ние нямаме традиции, това искам да имаме!
  - Плащам си редовно данъци, здравни и пенсионни осигуровки,а всички са недоволни…защо? Излиза,че аз не мога да помогна на своя личен лекар да ме лекува с удоволствие и очакваната компетенция, а все по-често ми се налага да избирам лечение на частни клиники, въпреки полагащото ми се почти безплатно лечение.Мисля си и за пенсионните ми осигуровки, за какво са ми? Да не бе да трябва са надявам, един ден да се радвам на пенсия :) , за съжаление въобще не ми и минава през ума.Много жалко.
  - Искам да виждам все по-често хора като Вас, хора които говорят на човешки език с разбираеми думи.Искам да вярвам,че с общи услия можем да постигнем едно здраво начало към една „здрава Българи“.
  - Не ме притеснява,че ще се увеличават цените на каквото и да било, аз съм от хората които вярват в професионализма и смятам,че хората и тук в България могат да си изкарват пари /прилична сума на месец/ по честен начин.
  - Искам по-често да сте до нас, в смисъл,че Ви виждаме /ние обикновените/ само по телевизията.Това го казвам, не защото искам да сте ми „приятелка за кафе“, а смятам,че българския народ е едно семейство и за това ще дам пример със самия Васил Левски, той е използвал човечността си да сплоти болката на народа , любовта към страната и непокорния ни нрав…и е Успял!
  - Искам да изразя едно мнение за безработицата…от много години не съм била безработна /от 2001г./,но и тогава и сега не са много различни нещата.Чудно ми е защо тези хора не се използват, повечето или стоят вкъщи и четат разписанието на влаковете, защото се чудят под кой точно да се хвърлят, а другите са се хванали на поредната работа /без осигуровки/ и спадата към системата“Вие ме лъжете ,че ми помагате, Аз ви лъжа че не работя“.Не е ли тъпо?
  Тези хора мога да бъдат използвани за различни положителни цели, а именно – обновяване на държавни предприятия, детски градини , у-ща и пр.Всеки каквато работа може да свърши, а ние Българите, както знаете сме големи майстори.Мисля,че и много фирми в момента особено в сферата на строителните материали, с цел реклама, ще ви предоставят нужни материали,защото тази сфера е в огромен застой. Така много хора могат да се чувстват ползотворни, а и могат да подобрят уменията си и ще им е мило и драго.
  Надявам,се че не съм ви обидила с нещо.Съзнавам,че се изразявам хаотично, но това е резултат от бушуващи мисли в главата ми.А колко много искам още да кажа, но къде?

  Желя ви силна воля /защото ще ви е нужна/, много късмет /че без него на къде/ и най-вече здраве,за да имате още много успешни мандати…

  С уважение: Веселина Иванова

 12. Виктор Цветанов каза:

  Смятате ли да предприемете нещо относно уличните кучета?

 13. Евгения каза:

  Живея в Младост 1 .Няма ли най-после да се оправят уличките и пътечките/от временни-25 годишни/плочки,поставяни,за да не се стъпва в калта още от Татово време?имам впредвид района от посолствата,към Пазара,през блокове 72,76,77 и т.н.Разхождал ли се е някога кмета на Младост,за да види какво е?Ами калта около Метрото?
  Защо спирките на гр.транспорт пред Т-маркет,са без навеси?
  Не остават ли пари от наеми при толкова много строежи,молове,Казина,магазини в квартала?
  Държа да кажа,че нищо не е направено от 25 г.насам,това,че малко е пооправена дет.площадка пред Читалището-мн.е малко,за да се потупва по гърдите кмета на Младост.Той знае ли още колко площадки имаше ,а вече са само свърталища за кучета?Колко струват 2 люлки,2 пейки,малко пясък…….
  Иначе много се мисли за децата….

 14. Deyan каза:

  Здравейте,

  искам да коментирате строежа в Южния парк. Мисля, че историята показа как работи тази схема(София ленд и ОГП-то ), или ще разчитаме на „Народа с късата памет и неговя преход“

 15. Сергей Гейков каза:

  Махнете пунктовете за вторични суровини от града.Изнесете ги извън околовръстното,защото изкрадоха шахтите,табелките и всичко дето го лови магнит!!! По този начин ще премахнете и каруците и клошарите с количките!

 16. Бояна Атанасова каза:

  Здравейте!

  Живея в квартал Гео Милев, където, слава Богу, все още има хубави градинки и поддържани междублокови пространства. Болката ми обаче е, че твърде многото деца, които се събират пред нашето предблоково пространство (които идват от близкото 138 СОУ), хвърлят отпадъци, където им падне. Най-близките контейнери и кофи са на поне 100 метра разстояние, на ул. Коста Лулчев. Въпросът ми е – как можем да се сдобием с бетонни кошчета за боклук? Кога ще има възможност да се кандидатства за субсидии за поддържане на такива междублокови градинки?

  Благодаря!

 17. Димитър Георгиев каза:

  Благодарение на демократичните промени съм ходил в цяла Европа.Виждам че има много проблеми в България ,ще ми се някой от тях да бъдат решени скоро ,например впечатлен съм от Холандия но бих ви препоръчал да обърнете внимание на организацията на италианското движение по пътищата,а именно кръговите движения и тяхната пропускливост на автомобили .благодаря

 18. Николай каза:

  Уважаема г-жо Фандъкова,
  Няколко предложения и въпроса:
  Спорт:
  1. Мислите ли, че е възможно влагането на средства в поставянето на осветление на дворовете на училищата в София, което да бъде свързано с уличното осветление и съответно заплащано от общината? По-голямата част от училищата имат доста добре развити дворове, често с прилежащи зелени площи. Поставянето на осветление ще даде възможност тези спортни съоражения и площи да се използват през по-голяма част от деня и от самосебе си ще привлича млади хора, които да спортуват. Това е най-лесно изпълнимо в училища общинска собственост, но има и много случай когато собствеността не е задължително условие. Давам само един пример – Дворът на Националната природоматематическа гимназия (Лозенец)беше основно ремонтиран наскоро и събира много деца и младежи, които не просто седят там, а спортуват. Двора на училището граничи с улица. Въпреки, че вероятно училището не е общинска собственост, изключително лесно могат да се поставят достатъчно силни лампи, които от вече съществуващите улични стълбове да бъдат насочени към двора на училището и да го осветяват. Едва ли и инвестицията би била голяма.
  2. Изграждане на нови спортни площадки в парковете – Борисовата градина не разполага с нито една безплатна спортна площадка. Съществува едно много любимо място на г-н Борисов – Спортна София, но то е платено. Това се отнася практически и за почти всички други паркове. Възможно ли е общината да постави изграждането на безплатни спортни площадки в парковете като свои приоритет и по този начин да гарантира развитието им като зони не само за отдих, но и за спорт? Какво е бъдещето например на колодрума в Борисовата градина и не е ли подходящо на неговата площ да бъдат развити именно такива спортни площадки, вместо друга част на парка да се унищожава? Какво се прави към момента по въпроса и какво се предвижда до края на настоящата година? Актуализирането на общинският бюджет е постоянен процес и не е необходимо да се чака края на настоящата година.
  3. До колко общината разполага със изградена система за спортни състезания включваща от една страна училищата, а от друга аматьорски отбори? Например училищното първенство по баскетбол – до колкото ми е известно все още има първенство за средните училища за Купа София? Моля дайте малко пояснения какво прави общината в това отношение – развитие на първенства, работа със създадени и създаване на детски и аматьорски отбори в различни спортове. По мое мнение организирането на повече такива първенства и съответно тяхното рекламиране ще изиграе огромно влияние върху интереса на младите хора към спорта и здравословния начин на живот.
  4. Допълнителен въпрос е, работи ли общината с професионалните клубове (Левски, ЦСКА, Славия и т.н.) и има ли някакво взаимодействие по отношение на развитието на детския спорт? Например работа на клубовете в училищата, създаване на отбори, промотиране на спорта, съвместна работа по обновяване на спортни площадки? Има ли изградена стратегия за такова взаимодействие, къде може да бъде намерена тя? Отново свързано с този въпрос (но не толкова с темата за инвестициите) има ли връзка между политиката по отношение на спорта и тази по отношение на интегриране на малцинствата? Въпреки, че последните два въпроса не са директно свързани с инвестиционната политика на обшината те са доста сериозни и са индиректно свързани с нея.
  5. Предвижда ли се инвестиране в изграждането на спортни площадки специално в Лозенец и по-точно какво можем да очакваме, че ще е бъдещето на старата спортна и детска площадка на ъгъла на ул. Трепетлика и ул. Мала Планина?

  Зони за отдих:

  6. В допълнение към горният въпрос за спортните площадки в парковете имам въпрос по отношение на парка (гората) намираща се от двете страни на бул. Никола Вапцаров (и зад София ленд). Предвижда ли се развитието на тази зона за отдих, поставянето на осветление, изграждането на детски площадки, кътове за барбекю и т.н. Гората има огромен потенциал след малки подобрения, обезпаразитяване и поставяне на осветление, да се превърне в един от най-посещаваните паркове в града, тъй като е в непосредствена близост до Зоологическата градина, има възможности за организиране на пикник, колоездене и т.н. Възможно е създаването на паркинг в рамките на Хладилника – обръщалото на автобуси 88 и 120 и съответно плаца, от който тръгват (или тръгваха) автобусите за Витоша. Необходимо е единствено облагородяване на пътя свързващ тези паркинги с гората и подходяща реклама. За парко места, които да обслужват този парк могат да се използват и новосъздадените паркинги и улици около бизнес парка и Токуда. В този случай е необходимо изграждането на алея, която да свързва Токуда със съществуващите алеи в парка (не повече от 50 метра). В тази гора има и пустееща железопътна линия, която свърза индустриалната зона на Хладилника с гара Пионер. Бихте ли пояснили какви са плановете за бъдещето на тази линия – имаше слухове за създаване на бърза железница, която по тази линия да свързва Манастирски ливади и Бъкстон с Изток и Изгрев. Предвижда ли се изграждането на такава железница? Ако не, линията лесно може да се превърне в атракцион, част от парка, където деца и възрастни да се радват на парка.
  7. Какви са инвестициите и намеренията на общината по отношение на Зоологическата градина? Кой стопанисва градината и какви са плановете за развитието й и района около нея?
  8. Какви са плановете за стопанисването и развитието на парка пред и зад НДК? Парка има невероятен потенциал за възобновяване на основната му идея за връзка на парк с водни атракциони. Превижда ли се възстановяването на водните атракции в този парк (освен шадраваните)? Шадраваните на НДК биха могли лесно да се превърнат в световно известна атракция, както са тези в Барселона, Лас Вегас, Дубай. Инвестицията би могла да бъде в размер на 20-30 милиона лева и да постигне невиждани в Европа резултати (за повече информация може да се запознаете със следнияt сайт http://www.wetdesign.com/). Финансирането на подобна идея и последващата поддръжка, би могло да е приоритетно със средства от турситическата такса в града, която се събира от хотелите.
  9. Какви инвестиции се предвиждат в изграждането на съоражения и отделяне на парковете за кучета? До колко инвестиционната политика на града е обвързана с политиката по отношение на домашните любимци и намаляването на популацията на бездомни животни? Има ли изградена стратегия за обвързване на отглеждането на домашни любимци с политиката по изграждане на такива паркове за разхождане на кучета и съответно намаляването на популацията на бездомните?
  Надявам се на отговор и коментар на моите въпроси и предложения.
  Благодаря.

 19. Антоанета Стойчева каза:

  Г-жо Фандъкова здравейте.
  правите страшно много неща за софия,браво това е похвално,но имам една много сериозна забележка.отнася се за наредбата за домашните кучета.Тази забележка не е само моя.Живея в Дианабад и със всички собственици,с които я обсъждахме сме на едно мнение,а сам сигурна ,че и във цяла софия е така.
  Махнете първо уличните кучета и тогава изисквайте от нас да спазваме правила.те са на вън по 24ч. а аз от 9 до 18 не мога да изляза с моето ку4е???искате да му сложа намордник,а уличните като ме нападнат как да защитя себе си и моето куче?????във вторник 18 май 2010 ме нападнаха 4 броя до хотел диана 3,ако му бях сложила намордник,сега аз щях да съм в пирогов,а ку4ето ми в някоя ветеринарна клиника.ТОВА ЛИ Е ЦЕЛТА ???не вярвам.Просто направете наредбите и законите да са последователни.ина4е съм напълно съгласна със:
  1 да се носи паспорта на кучето
  2 да се води на повод
  3 да се почиства след дефекация
  4 да не се разхождат в дет.градини и другите изброени
  5 да се плаща данък
  Това е г-жо Фандъкова.това,което искате от нас за намордниците и за часовете за разходка не е приложимо,докато има улични кучета.махнете ги тях и тогава пуснете тези 2 точки в наредбата.
  Благодаря ви,ако сте прочели целия ми коментар.Силно се надявам да ме разберете,че искам да спазвам правилата,но ситуацията на улицата не го позволява.И много силно се надявам/пак ви казвам,че това не е само мое мнение/да обсъдите пак тази наредба
  Желая ви успех в кметската работа и по-малко нерви.

 20. Диан каза:

  Проблемите са много
  1.Закон за инвалидите трябва да се промени
  2.Кучетата – Да създадем ЗООПОЛИЦИЯ в България
  3.Дупките по улиците
  4.Трафика
  5.Да направим нещо за спорта в България – ВЕЛО-АЛЕИ ,БАСЕЙНИ , ТЕНИС КОРТОВЕ , СПОРТНИ ЗАЛИ

 21. Диан каза:

  Ускорено усвояване на еврофондовете

 22. Диан каза:

  7.Безотговорните шофьори по българските пътища.
  8.Паркирането на тревните площи в гр.София

 23. Диан каза:

  9.Таймери на светофарите.

 24. Диан каза:

  10.Полицейски камери на светофарите.

 25. Сия каза:

  Здравейте! Оценявам високо стремежът Ви да сте обърнати с лице към проблемите на гражданите на София. Въпросът ми е свързан с откритите площадки за игра в детските заведения. Планира ли СО и кога да приведе детките площадките в детските градини спрямо изискванията на нормативната уредба? Нашите деца прекарват по-голямата част от времето си в детските градини, а площадките за игра в тях, с много малки изключения, са остарели, в много случаи са направо опасни или липсват. Не на последно място движението и играта на открито е най-ефикасният начин за борба със затлъстяването в детска възраст, а според мене по проблема трябва да се работи още в предучилищна възраст. Благодаря Ви предварително за отговора!

 26. венцислав йосифов каза:

  Г-жо.Фандъкова,бих искал да Ви задам няколко въпроса?
  1-наясно ли сте,лично,до какво доведе назначаването на депутатския син в „Центъра за градска мобилност“?На депутата Главчев,по ваше лично настояване?
  2-бихте ли ми отговорили какво и как се получи с ревизионния акт на „центъра за градска мобилност“?Защо това не бе огласено в обществото?
  3-знаете ли за „управленските“похвати на подопечния Ви МАРЧЕЛО ДОКОВСКИ?
  4-всичко това с съгласието ли става на министър председателя?/поне така афишира Доковски/

 27. Лидия Славчова каза:

  Здравейте!Казвам се Лидия Славчова и живея на бул.Ломско шосе 165.Дядо ми ,после баща ми сега и аз имам проблеми със собственността си .Поне от 100 год.не се разрешава строеж на това място.Сега със строежа на метрото положението е ужасно!Нищо със сигурност не се знае.Ще ни отчуждават ли И КОГА!И моите деца пораснаха!Искам най сетне да знам .Откакто е започнал строежа на продължението на Втори метродиаметър ние не съществуваме за никой в тази държава!Никой освен нас ,живущите на тази улица ,не знае как се изхвърля смет на 200 м.от домовете ни .И това ще бъде за около 3 год.,ако не и повече. Г-жо кмет,моля Ви , обърнете внимание на хората от ул.Ломско шосе . Незнам дали да се надявам или не .Но все пак опитвам.Благодаря Ви!

  Отговор
  По повод направено от Вас запитване, заведено с вх. № 1194-00-1620/10.06 2010 год., Ви уведомявам следното:
  Обект „Реконструкция на бул. „Ломско шосе” от пътен възел „Надежда” до бул. „Панчо Владигеров” във връзка с изграждане на трасе за ІІри метродиаметър е линеен обект. За същият обект, както и отчуждаването така и самото строителството ще бъдат извършени на етапи.
  В първи етап на обекта са включени поземлените имоти, необходими за изграждането на трасето на метрото.

  Във втори етап са включени поземлените имоти, необходими за изграждане на разширението на улицата в това число попада и паземлен имот находящ се на бул. „Ломско шосе” № 165, предмет на настоящата кореспонденция.

  При възникване на необходимост от реализиране на обекта „Реконструкция на бул. „Ломско шосе” ще бъдете своевременно уведомени като собственик на цитираня имот.

 28. Саня Конакчиева каза:

  Цитирам г-жа Савина от тук http://blog.sofia.bg/?p=126
  „Средства за ремонт на 20 ЦДГ, 30 ОДЗ, 70 ЦДГ и 7 ОДЗ не са осигурени в бюджет 2010г.“

  Коя е причината за това, при положение че средства бяха планирани. Към настоящия момент сградите освободени ли са от наемателите и кога ще бъдат ремонтирани. Все пак ремонтът на една ползвана до скоро сграда отнема по-малко средства от построяването на нова.

 29. Стоянова каза:

  Здравейте госпожо Фандъкова,

  имам две питания към Вас.

  1. Филиалът на 168 ЦДГ намиращ се на улица Лидице не разполага с прилежаща площадка за игра. За учебната 2010/2011 там е разпределена първа група. Къде ще играят тези деца? Не редно тридесетина 3-годишни деца да стоят целодневно в затворено помещение. Как ще се реши проблемът?

  2. Вторият въпрос е относно липсата на детски площадки на територията на кв. Горубляне. В целия квартал има само една детска площадка, която е крайно недостатъчна и е на „преклонна възраст“. За да се стигне до нея, от някои части на квартала трябва да се вземе автобус за 2-3 спирки. Къде да играят децата? Алтернативата е разходка по кварталните улички (които трудно могат да се нарекат улици, защото са кратер до кратер) в компанията на уличните кучета, които изобилстват. В пространството затворено от Цариградско шосе, Самоковско шосе и улица Цветна градина няма нито една площадка, а деца има доста. Как ще се реши този проблем?

 30. Rositsa каза:

  Здравейте госпожо Фандъкова,
  Желая да поставя само два проблема на Вашето внимание:
  1. Кофите за смет. Живея в Младост 1, на бул. Йерусалим и всеки ден минавам край контейнерите за боклук и не мога да приема, че е нормално същите да бъдат непрекъснато отворени. Така ги оставят сметосъбирачните фирми. На платното на самия булевард са разположени тези контейнери и съответно разнасящите се боклуци. Магазините би трябвало да имат по друг начин на организиране и предаване на амбалажа и баклука. За показателен пример мога да дам Макдоналдс с много добре поддържане на зеленината и тревната площ, около заведението, но контейнерите и боклуците са на локалното платно на Цариградско шосе. И „интересното“ решение на тротоар, който започва от други кофи на бензиностанция ОМВ и завършва пред тези на Макдоналдс, след двадесет метра е пешходната пътека към ж.к. Младост.
  2. Паркираните коли на платната и тротоарите на бул. Йерусалим. Живеещите в блоковете в Близосто до Цариградско шосе, ако желаят да походят една или две спирки и да ползват метрото, то това е невъзможно – тротоарите са напълно заети от паркирани автомобили и не е оставено никакво място за пещеходци, да не говорим за детски колички!
  Ще Ви бъда много благодарна, дори да не получа някакъв отговор, ако това се промени!

 31. Владимирова каза:

  От 33г. живея в кв. Кръстова вада. Там няма канализация. Но до 1989г. имаше отводнителни канавки които се почистваха редовно от общината. След 1989г. тези канавки бяха покрити от новонастанили се граждани и фирми които много бързо унищожиха улиците. Всичките ми молби в район Триадица бяха взети за каприз. По същия начин се отнасяха и с молбите на съседите ми.На адреса на който живея се предвижда по план да мине пътя на продължението на бул. Тодор Каблешков.Това служи като оправдание на Районните чиновници редовно да ни отпращат ,че не е момента да се почистват канавките и да се ремонтират улиците.И така вече 20 години. А колко е лесно с инспектората да се контролират нарушенията и с регламентирани актове да се възстановява инфраструктурата.

 32. Ели К. каза:

  Здравейте!
  До кога ще съществува гнусният битак Женски пазар, в центъра на София, превърнал квартала в циганско гето, смрад, плъхове и боклуци. Защо община Възраждане не предприема никакви мерки за сградата на ул. Вашингтон № 28, която ще рухне всеки момент, населена, разбира се с цигани, за препълнения с боклуци и помии двор с изоставена къща, в която живее клошар, на ъгъла на Вашингтон и Поп Богомил. Този пазар е на пет минути от Министерския съвет и Президентството. Как е възможно съществуването му.

  Отговор:
  Предвижда се до края на тази година да бъде готов идейния проект за обновяване на Женския пазар, което включва зоната по бул.”Стефан Стамболов” от ул.”Св.св.Кирил и Методий” до бул.”Тодор Александров”. Сега се прави проучване на инфраструктурата и възможностите за изграждане на подземен паркинг, както и възможностите за организиране на търговски дейности, на места за развлечение и отдих. Проектът ще бъде окончателно одобрен от Столичен общински съвет.

 33. Виргиния Маркова каза:

  Здравейте, г-жа Фандъкова!Молбата ми към Вас е да се обърне внимание на една доста позабравена детска площадка в района на Люлин 5, близо до СОУ 97.Площадката преди месеци беше разкопана за поредната подмяна на тръби и така си остана.Извадиха се ръждясалите катерушки, захвърлиха се и при дъждовно време цялата кал е по съседните улици.В съседство на нея е игрище, което е също в ужасно състояние.Моля да се направи нещо за това местенце за да могат децата да играят тук, а да не става свърталище на кучета, наркомани и т. н…
  Благодаря предварително,надявам се че и нашите деца ще се усмихват и играят на безопасна и красива площадка!

 34. Анна Михайлова каза:

  Г-жо Фандъкова!На фона на цялата ни сбъркана държава ,ще Ви пиша и аз .Работя като помощник възпитател в детска градина в ж.к Люлин .Колективът ни е добър,знаем се от години.Директорката е един невероятен ръководител,децата са много,материалната база е много добра.Няма нищо по-хубаво да си цял ден с деца,много си обичам работата и обичам моите малчугани с цялото си сърце.Знаете ли колко ме топлят думите ма майките:Лельо Ани,имахме голям късмет детето ни да е при теб!Това ме радва и ме държи на тази работа вече12 години.Сега откриват още градини,добре,но само ми кажете 280 лева за къде по-напред ще стигнат.Това са ни заплатите.Съпругът ми ми получава много добра заплата ,но другите?Имам колежки ,които са съвсем сами.Те как се справят ,питате ли.Знам ,че не сте Симеон Дянков,но не е ли редно жените ,които посрещат разплаканите малчугани с прегръдка,бършат нослета и други неща и децата са повече гледани от тях,отколкото у дома,да получават за всеотдайния си труд достойно заплащане.Ние не сме втора ръка хора,въпреки че някъде определението ,,лелята на групата,,може да звучи недотам приятно.

 35. Наталия Георгиева каза:

  Здравейте,
  казвам се Наталия и живея в кв.Симеоново,през 2009г. г-жа Фандъкова съобщава че ще се строи нова детска градина в моя квартал,бих искала да питам дали има развитие по това обещание.
  Прилагам линк към статията от която го разбрах :http://www.kvartalsimeonovo.info/content/%D1%89%D0%B5-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B2-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%88%D0%B0-%D0%B2%D0%B5%D1%86-%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE
  Въпроса ме интересува горещо ,тъй като в момента за детето ми няма място в старата детска градина в кв.Симеоново ,където аз съм отраснала и баща ми е участвал в построяването и.

 36. Димитър Диков каза:

  Уважаема г-жо Фандъкова,искам да ви попитам обръща ли някои в общината как се издават разрешения за строеж какво стана с решението за запазване на междублоковите пространства зелените площи и паркингите.Живея в община Слатина ул.Хр.Максимов №1 където има паркинг зелена площ с над 30 дървета включително орехи и детска площадка. Всичко това предстои да бъде унищожено заради едно престъпление на старият кмет О.Пошев извършил заменка с цел лична угода това е констатирано и от прокуратурата и въпреки това ДАК и главният архитект Диков са издали разрешение за строеж.Толкова ли сме богати че да съсипваме всичко заради личните изгоди на престъпници облечени с власт.

 37. Мария каза:

  Уважаема госпожо Фандъкова,
  живея в кв. Надежда 2 и наистина няма къде близо до дома да водя детето си да играе. Точно до блок 213 има голямо пространство, което може да се използва за детска площадка. Уви там не се чува детски смях, а само се търкалят шишета и кучешки нечистотии. Нямам нищо против домашните любимци, но смятам че с предимство трябва да са децата. Има ли как да се помисли по въпроса за изграждането на детска площадка на това място? Тя наистина ще бъде използвана по предназначение, тъй като децата от 4-те близки блока са много и няма къде да си играят. Бих била много щастлива ако ми отговорите.
  Поздрави
  Мария

 38. Радослав Наков каза:

  Здравейте! Искам да попитам кога ще се проведе среща на г-жа Фандъкова с жителите на район Люлин в т.нар. „приемни“? Идеята на кмета на София за среща с жителите по райони е много добра, но защо все още не е реализирана навсякъде??! Искам да дам предложение на г-жа Фандъкова, всяка седмица да обикаля даден район на столицата, като по този начин се запознава с действителните проблеми на хората. Ако дойде в Люлин, ние ще и предложим да се качи на един Икарус и да обиколи всички микрорайони.
  Искам да подам сигнал, който да бъде проверен, защото това ще са отново напразно дадени пари: става въпрос за текущия ремонт на бул.Петър Дертлиев- некачествено запълване на дупките, без контрол от община Люлин, без контрол от фирма наблюдател,булеварда е все още с множество дупки, между които има една, която забележете е изрязана, но забравена, не асфалтирана/намира с/у ОДЗ-то в 7 м.р./, явно фирмата изпълнител отново е бързала за някой друг обект. Когато се опитах да покажа една дупка на отговорника на обекта, той се направи на приятно разсеян и побърза да отклони вниманието ми. Така че господа, аз бих ви посъветвал първо да направите проверка на състоянието на бул. и след това да НЕ им платите уговорените пари. Бих се радвал да видя един положителен отговор на моите въпроси. Благодаря.

 39. Енерджи Хаус ЕООД каза:

  Уважаема г-жо Фандъкова , нека бог да е с Вас и с всички нас – хората на НОВА България,
  Хората решени да променят непромененото , хората за които няма НЕМОГА , Неможе и нестава.
  Искрени поздрави и пожелания за успехи.
  Добрин Петков

 40. КАЛОЯН ВЕСЕЛИНОВ каза:

  уважаема г-жо кмет

  на 12.03.2010 година съм завел документ 94-вд-859 за уп-3 (уп-30) но до момента отговор няма беше при вас мина през директора на човешки ресурси сега е при директора на дирекция финанси кога може да се получи отговор на предписката

  с уважение

 41. Столична община с блог | Личен Блог на Божидар каза:

  [...] Въпреки всичко – нашата любима столица вече има БЛОГ! [...]

 42. Емил Илиев каза:

  Привет,

  Поздравления за прекрасната идея!
  Моля вземете мерки срещу безразборното паркиране в София.
  Никой НЕ е длъжен да осигурява паркинг на собствениците на автомобили, но Всички сме Задължени да спазваме законите за реда.
  Това според мен е най-големият проблем на София в момента, защото освен отвратителният изглед на улиците и невъзможността за придвижване на пешеходците, се унищожават и средствата, които се влагат в обновяване на тротоари, алеи и преграждедения против паркиране. Аз съм сигурен, че само с премахването на колите от тротоарите, София ще се превърне в коренно различен град.
  Благодаря ви много и ви пожелавам успех.

  Отговор
  Предвижда се изграждане на нови подземни паркинги по линия на метрото. За освобождаването на тротоарите се изграждат антипаркинг колчета. През 2010г. са поставени общо 1668 броя антипаркинг стълбчета на тротоари на стойност 50 000 лева. От страна на „Столичен инспекторат” непрекъснато се следи за неправилно паркиране в зелени площи и се нанасят санкции за това.

  Поздрави,
  Емил Илиев

 43. NG каза:

  до „милеещ за София“– да се махнат, ама как като по незнайни разпоредби – слагат гаража, плащат 50лв. глоба и почват да плащат данък на общината, с което ги легитимират като собственост?!

 44. милеещ за София каза:

  и, съжаляваме, че отново се намесвам , но още една болна тема – поставените по цяла София гаражи. Трябва да се сложи край на това нещо – също много лесно – първо покана към собствениците да ги отстранят доброволно, ако трябва да им се предложи общинска фирма, която срещу заплащане да го свърши, тоест общината да го организира срещу заплащане, ако сами не го свършат – да бъдат предупредени, че общината ще ги вдигне с 5 пъти по висока цена, като ще им дойде сметката. Ако не я платят, текат наказателни лихви и нямат право да ползват общински услуги, както и издаване на каквито и да ибло документи. Ако общината вдигне 10 гаража по този начин, ще видите, че ако има направена организация, другите сами ще я потърсят и ще молят да им помогнат да извозят незаконно поставените преди време гаражи

 45. Статулов каза:

  Госпожо Фандъкова, похвална е инициативата Ви да създадете блог, в който да се коментират проблемите на София. Обаче до колко ще е ефективен? На страницата на Столична община има нещо като форум, в който столичани могат да пишат за по много различни теми, но НИКОЙ не отговаря на писанията им. Даже се съмнявам, че някой ги чете…

  Ето линка към Вашия форум http://www.sofia.bg/forum.asp

  Дано тук е по-различно и някой започне да взима присърце проблемите на хората!!!

  Успех с начинанието.

 46. Катерина Алексиева каза:

  Здравейте,

  На 01.07.2009 г. кметът на София тогава Бойко Борисов тържествено откри спортни площадки в ж. к. „Младост“, между които и тази в „·Младост“ 3 между· бл. 358 и бл. 356.
  След това няколко месеца децата от околните блокове бяха много щастливи и я ползваха постоянно.
  Но в началото на тази година пред входа на площадката се появи караулка, на вратата – катинар, надпис с името на фирма и започнаха да събират 30 лв на час за достъп до площадката.
  Моля за отговор как е възможно това.
  Ще очаквам отговора ви до края на седмицата.

  Благодаря ви.
  Поздрави,
  Катерина Алексиева

 47. Ivan каза:

  поздравления и успех на блога на Столична Община!

  Само, че това изписване на туитъра като Stoli4naOb6tina на шлйокавица, имам чувството, че го е писал някой тийнейджър.

 48. Ashley каза:

  Hi firstly what a great idea, is it possible to have this in English ?

 49. d’Elect каза:

  Преди около десет години поредно зелено петно в столицата беше заличено, и върху него бяха построени две жилищни кооперации. Това конкретно петно представляваше градинка, намираща се непосредствено до Национални дворец на децата (Зона Б-19) в карето между улици „Позитано“, „Царибродска“, „Три уши“ и „Зайчар“. На въпросите защо, как, кой и с чие позволение община Възраждане така и не даде отговор.

  По-късно се разпространиха слухове, че ръководни кадри от общината разполагат с апартаменти в новите кооперации. След това Останаха съмненията за далавери и спомените за градинката.

  Госпожо Фандъкова, можете ли да дадете информация по този случай, за да разсеете най-накрая тези съмнения?

 50. Калоян Цветков каза:

  Здравейте,
  предполагам че обръщането не трябва да е точно към вас, но може би вие ще наредите проверка по моето питане.
  Питането ми е относно района около МОЛ намиращ се на бул. Стамболийски и бул. Опълченска, където аз живея, докога ще трябва да търпим неправилно паркиралите таксиметрови коли на бул. Стамболийски и бул. Опълченска, вклячително на пешеходна пътека, на спирка, на платното за движение? Докога трябва да търпим паркиралите коли върху тревните площи и платното за движение пред блок 2 в Зона Б-5, граничещ с МОЛ-а? Моля като висша институция да направите проверка и да активизирате инспекторите, които само от наложени глоби в района ни, могат за дни да съберет достатъчно пари да се поправи това което с години разрушиха посетителите на МОЛ-а. Предварително благодаря и очаквам адекватна реакция,
  Поздрави

 51. Димитър Богоев каза:

  Уважаема г-жо Градоначалник,
  Ще ме извините за това обръщение ,но години наред се обръщах по този начин към Ген.Борисов,днес наш Премиер.И да Ви призная ,имаше особено голям ефект за укрепване на взаимното ни доверие.
  Но понеже тук на тази страница има въпроси към дейноста на „Софийска вода“,държа да Ви призная ,че особено за моя район общ.“Лозенец“ аварийната им група е „железна“.Това ,че района е пренаселен и капацитетът на половин вековните „В и К“ съоражения е на привършване.Нови инвестиций явно фирмата не може да поеме,защото независи само от нея.Друго обаче забелязвам и им обърнах внимание,но не получих отговор от тяхната администрация.Това е правото на включване към тяхната мрежа и нейното стопанисване в часния сектор /от канализационните шахти и общия водомер и ет.съсобственост/Те извършват такива включвания но нарушават Закона за управление на ет.собственост,защото „новите“абонати не считат за задължение да участват в тази поддръжка,защото прикриват тези „нововъведения“.Това ,че като абонати участват в разходните норми на „Софийска вода“не означава ,че ще се впуснат в подръжката на общите етажни съсобствености в тази сфера.Имам такъв случай над моята глава и поради тази немарливост от администрацията на „Софийска вода“има включване на незаконен строеж /надстройка превърната в жилище в разрез със ЗУТ/за което е уведомен и арх.Вл.Калинов,но наличието на вода и канал превръща този „строеж“в жилище против правилата на закона за управление на ет.собственост и този за строителството ЗУТ! Ако „софийска вода“изискват нормативните документи даващи право на ползване например акт 16 или нот .споразумение м/у съсобствениците ,което респективно се отнася и за ЧЕЗ ,то рязско ще намалеят незаконните строежи и ще се увеличи техния контрол ,както от общината ,така и от НАП например.Така ще се увеличат и приходите на СО,защото едно е да не плащаме данък за тавани и мазета а те отдавна да са жилища давани и под наем .Тези проблеми се създават от липсата на контролни органи а не от закони.Ако инспекторатът има такива нарушения на „Софийска вода“ или „ЧЕЗ“ само от глобите към тях инспектората би се самоиздържал,защото нарушенията са хиляди.
  С уважение,
  Димитър Богоев /общ.“Лозенец“/

 52. Радосвет Иванов каза:

  Уважаема г-жо Фандъкова,
  Пиша Ви това писмо с надеждата да срещна разбиране в един проблем който се опитвам в продължение на години.Живея в ж.к. Гоце делчев бл.246.Пред блока има детска площадка на която играят ежедневно 20-30 деца.Преди няколко години Топлофикация разкопа площадката за някъкви измествания на тръби и така си и остана.Опитите ми да разговарям с които и да е от отговорните лица в ТРЗемляне стигаха до отговора че е виновна фирмата изпълнител,но не ми съобщиха коя е тя!?Моля за вашето съдействие по проблема за възстановяването на площадката,благодаря ви предварително!Между другото пред другите блокове площадките са в още по лошо състояние затова всички деца са пред нашия блок!

 53. Божилова каза:

  Уважаема г-жо Фандъкова,
  Пиша Ви това писмо от „елитния“ квартал „Симеоново“,където живея на небезизвестната ул.“Шумака“.За окаяното състояние на улицата са правени не един и два репортажа от различни телевизии.Това,че нямаме канализация и по улицата постоянно текат отходни води го преглъщаме.За това,че скачаме от трап в трап с колите си,също,но пресъхналите ни чешмички ни идват в повече.Въпросът ми към Вас е ,кой ще потърси отговорност на представителите на „Софийска вода“ за постоянният тормоз,който ни налагат?По информация ни снабдяват с вода отдолу нагоре,защото ако я пуснат по закона на физиката от високото налягане ставали много аварии поради стар водопровод.И естествено на „Софийска вода“ им излиза по-евтино да ни държат без вода,отколкото да си подменят водопровода.Плащаме данъци като за елитен квартал,а няма канализация,няма една нормална улица,ако има ток,няма вода и обратното и куп други нередности.Не се издържа вече! Моля,помогнете!

  С уважение,Божилова!

  Отговор:
  Основният проблем за влошеното състояние на уличната настилка на ул.“Шумако“ е липсата на канализация и адекватно отводняване на уличното платно. Предвижда се през 2011г. да бъде изградена канализация, а през 2012г. ще се изгражда вътрешно-квартална канализационна мрежа на кв.”Симеоново”.

 54. Живка Петкова каза:

  Здравейте,
  Уважаема г-жо Кмет !!!
  Аз пък искам да споделя празничното си настроение днес, породено от Празника на р-н „Младост“!
  В паркчето пред Общината от сутринта настана празнична суетня и програмата започна с участието на деца от районните детски градини, училищата, популярни артисти !!!
  Мисля си, че не можем само да търсим кусури, а трябва да се радваме на подобни прояви, които ни създават хубаво настроение и ни откъсват от трудното кризисно ежедневие !!!
  Желая Ви много енергия и вяра, за да реализирате Вашите, и на екипа Ви, намерения да промените към добро нелекия ни живот тук и сега !!!
  С уважение !
  Живка Петкова

 55. Теодор Спасов Спасов каза:

  Уважаема г-жо Фандъкова,
  Пиша Ви това писмо с надеждата да срещна разбиране в един проблем който се опитвам в продължение на години да го поставя пред заинтересувани лица. Ще си позволя да Ви запозная преди това с моята дейност в качеството си на управител на фирма „Валвс енд Флоу Контрол Асесърис“ ЕООД. Без да навлизам в подробности ще Ви посоча че доставям спирателна арматура за ВиК компании в страната. Фирмата коята управлявам и представлям е представител на израелската компания „ARI Flow Control Accessories“ (един от най-големите производители в световен мащаб на арматура със специално предназначение -“обезвъздушители“).
  Споменатата от мен фирма е разработила и внедрила в страни както от Европейският съюз така и извън него продукт (защитен с патенти както в Европа така и в света) който е свързан с проблема на „точното измерване на консумираната питейна вода в домакинствата“.
  Ще отбележа факта (който се надявам да проверите с компетенти специалисти)- че всички водомери имат долна граница на замерване ПОД КОЯТО каквито и течове да има ДОСТАВЕНАТА ПИТЕЙНА ВОДА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗМЕРЕНА а и съответно ПЛАТЕНА ОТ КРАЙНИЯТ КОНСУМАТОР.
  Внедряването на продукта масово би довел до незабавен икономически ефект (повишаване на приходите на съответното Водоснабдително дружество в рамките на 10-15% на годишна база)в рамките на 4-5 месеца от момента на инсталирането му.
  Готов съм да предоставя съответните документи, както и да Ви демонстрирам лабораторна установка свързана с начина на приложение.
  също така бих могъл да се аргументирам и в твърдението си за незабавният иномически ефект от инсталацията му.
  Ще си позволя да посоча в заключение че организации (както държавни така и частни) свързани с доставка, развитие и изграждане на водопроводни системи са запознати с него въпреки това заинтересуваност от тяхна страна няма. Не бих искал да посочвам тук причините за това.
  Бих искал при интерес от Ваша страна да ми отделите време за кратка презентация на посоченият продукт в присъствие на специалисти по водоснабдяването. Надявам се искренно да ми бъде дадена възможността да мога да се аргументирам лично в посочените от мен твърдения.

  Лично моето мнение е че е недопустимо в богата на водни ресурси страна каквато е България да се повишава цената на водата всяка година с оправданието за ниска ефективност на водоснабдителните дружества по отношение на нейното доставяне до крайният консуматор, като финансовата тежест по повишаване на тази ефективност да бъде постоянно понасяна от крайният потребител за сметка на самите водоснабдителни дружества.

  С уважение,
  Теодор Спасов

 56. D каза:

  Много добра идея, поздравления. И аз се надявам този блог да се посещава и да му се обръща внимание.
  Сега видях анкетата за проблемите на София и според мен един много голям проблем са кучетата- както уличните, така и „хигиенните навици“ на домашните. Вчера моя приятелка е била нападната от 2 кучета, а тя е една от многото и никой не може да се справи с това. Лично аз понякога заобикалям целия си квартал заради глутници, които се разхождат свободно по улиците. Ужасно е, трябва да се вземат мерки!

 57. Rex_Magnum каза:

  Здравейте,

  Искам да попитам кои са следващите инвестиционни планове по изпълнение на ОУП – има толкова наболели проблеми с трафика и невралгични места. Например изграждането на връзката между Тодор Каблешков и Г.М. Димитров – говори се от години, всички знаем колко съществена е тази отсечка за отпушването на движението в Южна София – има ли план кога ще започне отчуждаването и впоследствие изграждането на отсечката?

 58. Димитър Богоев каза:

  Здравейте,преди известно време уважаемият ни Главен архитект на Столичния ни град арх.Диков алармира на страниците на ДНСК както и в официалната преса за лошото техническо състояние на жилищния ни сграден фонд.Опасността от падащи фасадни мазилки ,балкони ,козирки , рушащи се комини и покривни конструкций са сериозна опасност за нашия забързан отруден живот.Но явно тук съвместните усилия на ДНСК /респективно РДНСК за столицата се разминават във времето и задълженията.Арх.Диков също заяви по повод едно мое запитване,че безразборното ,неконтрилируемо ремонтиране,разбиване на стени ,фасади и незаконни надстроявания,както и липсата/често пъти и подминаващо изискване/за актуализация на половин вековните ни жилищни домове са причината да отслабим значително съпротивителните им сили срещу бедствия и земетресения.Повод за това е „мълчанието“на РДНСК/столично по повдигнат сигнал за нарушение на ЗУТ и обитаване на незаконно надстроени тавански помещения в „мезонети“/ст.община „Лозенец“/.Въпреки нарежданията на ДНСК дори арх.Вл.Калинов е безсилен да се справи с таъв проблем.Въпросът е в отслабване на противоземетръсните способности на сградата и те са налице,но „старателно“прикривани от месната община.Защо ,нямам и представа?Но фактите са налице,както и нарушенията на ЗУТ и Закона за управление на етажната собственост.Вина за такива безобразия могат да се търсят и по съдебен път ,но според мен „пропуските“за да се допускат такива безобразия са също и на контролните органи и в месните общини.Това е моето впечатление и з бъдеще трябва да бъдем по отговорни както на работните си места така и в собствения си дом.

 59. Николина Колева каза:

  Вижте тук: http://www.facebook.com/sofiabg
  Къде играят децата в София?Детските площадки са опасни на някои места!

 60. NG каза:

  Здравейте,
  Добре е, че има виртуална приемна, защото нямам нито времето нито желание да вися пред нечии кабинети за да питам „експерти“ защо не си вършат работата.
  Та проблема е следния:
  Живея на ул.“А.Станишев“ – улицата, разделяща I от II микрорайон в Люлин. Преди години, след ремонт преасфалтираха тротоарите, така че, асфалтираха и дънерите на дърветата. Дърветата – 25 годишни липи, масово започнаха да съхнат, защото капка вода не може да достихне до корените им. И до сега на никой от люлинските „експерти“ не му хрумва да изпрати някой да изреже и отстрани асфалта около дърветата. Грехота е да се съсипват вече отгледани дървета.
  Моля, да вземете необходимите мерки.

 61. Светослав Дамянов каза:

  Искам да отправя въпрос към столичния инспекторат и лично към госхожа Фандъкова.
  Живея в бл. 13 на ж.к. „Свобода“ и през изминалата седмица всички собственици на овтомобили получихме глоби за паркиране в така наречените тревни площи. След като заплатих надлежно наложеното ми административно наказание направих „бегъл опит“ да подам запитване в инспектората на община „Надежда“ къде са законоопределените паркоместа за данъкоплатците живуще в блокове от 13 до 15, приблизително 300 семейства. Беше ми отказано да бъде регистрирано официалното ми запитване и съответно да получа писмен отговор. В тази връзка госпожо Кмет искам да задам същия въпрос и на Вас – „КЪДЕ СА ЗАКОННООПРЕДЕЛЕНИТЕ ПАРКО МЕСТА ЗА ЖИВУЩИТЕ В БЛ. 13 НА Ж.К. „СВОБОДА“?
  Благодаря Ви предварително!

 62. Зорница каза:

  Здравейте г-жо Фандъкова!
  Във връзка с предсоящото изграждане на Метродиаметър 3 в последно време има доста критики отностно изграждането му като лека железница! Обсъжда се вариант той да е надземен по булевардите Борис 3 и Ботевградско шосе. Това би затапило още по-вече движението по двата булеварда. Не е ли възможно плановете на Метрополитен да се разгледат и тази линия да е класическо метро, защото доста хора пътуват по това направление. Техните разчети сочат, че линията ще е слабо натоварена, но това може да се окаже грешно – видяхте, че с пускането на метрото до Младост 1 пътникопотока се увеличи двойно над очакваното. Нека да се преразгледат тези планове и да се вземе правилното решение, което ще е в плюс за града.

 63. Ivan Krastev каза:

  Здравейте!
  Имам една идея относно бъдщата линия 3 на столичното метро! В момента навсякъде се споменава, че линията ще бъде направена като леко метро или някакъв тип градска железница. Голяма част от трасето по булевардите „Борис 3″ и „Ботевградско шосе“ ще е открита и над земята, а от това, което се публикува в медииното пространство става ясно, че дори и тези трасета няма да са самостоятелно обособени и ще са на едно ниво със сегашният транспорт и той ще е подчинен на лекото метро. Бъдещето трасе ще минава в непосредствена близост до жилищните сгради, което ще доведе до голямо шумово замърсяване. Отделно ще заема място в учиното пространство, което може да се използва за разширяване на бул. „Цар Борис 3″. Какво предлагам аз? Предлагам участъкът на линия 3 да бъде разделена на 3 етапа:
  I етап – да се изгради централната част от участъка на метрото – от Пирогов, където трябва да има метростанция, през НДК, Попа, СУ, театър София до гара Подуяне. Този участък да бъде изграден подземно като класическо метро. Така се осигурава връзка с линия 1 и 2 на метрото при НДК и СУ, а на последните метростанции на Пирогов и гара Подуяне с трамваите 5 и 22, както и 20. Идеята е първо да се изгради централният участък, а след това да се изградят следващите.
  II и III етап да бъдат съответно трасетата към Княжево и Овча Купел по „Цар Борис 3″ като подземно класичско трасе, защото както се говори се очаква да има и разклонение към Овча купел, а стигне ли метрото до там, то определено ще има доста голям пътникопоток. След това да започне изграждането на трасето в посока кв. Левски по бул. „Ботевградско шосе“ като се направят проучвания какъв пътникопоток се очаква в този участък и линията да се изгради като подземна или надземна, защото в този участък може трасето да минава и на открито.
  Това предложение за поетапно изграждане на Метродиаметър 3 се дава, за да се избегне изграждането на линията като леко метро или градска железница, а след време да се окаже, че този вид съоръжение е изчерпало капацитета си и да се налага реконструкцията на линията в класическо метро, което би било доста скъпо. Нека се помисли за бъдещето на София и не се мисли от днес за днес, а от днес за утре и запазим класическото метро в града ни !

 64. Стефан Кереков каза:

  Здравейте,
  Като работещ в Бизнеспарк София съм изкарал вече десетки часове в безкрайните задръствания по бул. „Александър Малинов“, основният източник на които е двойното светофарно регулиране на кръстовищата с бул. „Андрей Ляпчев“ и ул. „Филип Аврамов“ в рамките на не повече от 100 м.
  Затова бих искал да предложа едно временно решение, поне до основното реконструиране на булеварда и построяването на продължението на Метродиаметър 1 до Младост 4 (вероятно най-рано около 2014-15 г.):
  четириъгълникът, заключен между бул. „Александър Малинов“ (на изток), ул. „Свети Киприян“ (на юг) бул. „Андрей Ляпчев“ (на север) и безименното западно платно (в рамките на който се намират бензиностанция Шел и заведение Макдоналдс), да бъде преоформен в кръгово движение. Предполагам, че една такава реконструкция няма да бъде евтина, но съм сигурен, че това е най-ефективният начин за отпушване на движението с решение на едно ниво, както и няма да попречи за последващото (надявам се скорошно) изграждане на Метростанция I-14.
  Ще се радвам, ако разгледате моето предложение, дори и да не е лесно изпълнимо.

 65. Станислав Митрев каза:

  Уважаема Г-жо Фандъкова,
  Безспорно София има един голям проблем – трафикът. Похвално е, че той вече започва да се редуцира и е намалял с около 18% дори по бул. Цариградско шосе благодарение на метрото, което след години закъснение най-после работи по цялото си трасе от жк. Младост 1 до жк. Обеля. Метрото се е доказало, като най-бърз, удобен и функционален транспорт в големия град, и то вече е гордост и за жителите на София, ползващи го ежедневно, спестяващи лично време, същевременно с това и намалявайки вредните емисии в атмосферата.
  Очаква се в средата на 2012 г. с тази придобивка да се сдобият още повече граждани, и така метрото да функционира от бул. Цариградско шосе през Младост, през целия Център , жк. Люлин, жк. Надежда, Централна жп. гара, НДК до кв. Лозенец на бул. Черни връх. Според думите на изп. Директор на Метрополитен – Стоян Братоев, се очаква метрото да осигурява почти 40% от всички пътнически превози в София, като се очаква и това да повлияе на трафика с около 25-30%. С това може да се заключи, че Метродиаметри 1 и 2 фактически са добре проектирани, и безспорно могат да се нарекат функционални.
  Едва ли това може да бъде валидно и за Метродиаметър 3, който трябва да преминава от кв. Княжево / жк. Овча Купел през Център и ж. к. Подуяне до ж. к. В. Левски“. В Общият устройствен план той е заложен, от тип „леко метро“, а напоследък дори из българските медии започна да навлиза все по-навътре това понятие за Линия № 3. С други думи се предвижда тази линия да бъде предимно с наземни и надземни трасета, а само в Централната градска част, тя да бъде подземна. Въпреки, че са по-евтини и удобни за строителство, те носят много минуси за града. Ако на места линията трябва да е наземна, да се движи на ниво терен наред с останалите превозни средства – то следва, че метрото ще се влияе от трафика, а едно от най-големите предимства на подземното метро е именно, че няма допир с трафика.В много градове по света, където функционират подобен род железници често се наблюдават пътни транспортни произшествия, и голяма заслуга за тях носят именно тези трасета. При разполагане на трасето на мостове и естакади пък се изменя изгледа, засенчват се сгради, наблюдава се шумозамъсяване, поради близостта на линиите до сградите, унищожават се зелени площи и т. н. В София изпълнението на естакада по бул. Цар Борис III е невъзможно, което налага линията да се движи на ниво терен, вероятно участващо в трафика и следователно това няма как да бъде бърз, точен и функционален транспорт. Една от причините да се избере Метродиаметър 3 от тип „леко метро“ е, поради очаквания по-слаб пътникопоток. По това направление пътникопотокът дори в момента е достатъчно голям за подземно метро, а какво остава след години, когато се пусне тази линия и неизбежното увеличаване на пътникопотока по тези направления? С други думи – освен вреден за града, този транспорт е нефункционален. Освен това вероятно проучването за пътникопотоците не е направено, как тогава вече има окончателен отговор, че пътникопотокът е за леко метро, т. е. е по-слаб?
  Предвижда се Линия 3 да бъде подземна в Централната част на града. Това е добре, обаче се забелязва друг недостатък, който е не по-малко маловажен. Става дума за това, че линията няма да има връзка с останалите 2 линии на НДК и СУ, където първоначално това е заложено. След като в тази част линията е подземна, не е ли възможно да се направи така, че да има трансферна (преходна) станция с Линия 2 на НДК и с Линия 1 на СУ , както се очакваше по план? Действително тази липса на връзки с останалите линии е лишена от логика, и ще бъде крайно неудобна за пътниците.
  Преди известно време стартира акция за връщане на 3-ти Метродиаметър в класическият му подземен вариант, носеща името „София с 3 метро-линии, а не д 2 и един по-лъскав трамвай“. Започна набиране на граждани против тази лека железница, която не само, че ще допринесе допълнително шумозамърсяване и натоварване на трафика в града, но и няма да има връзки с останалите диаметри, което е лишено от логика.
  Накратко ще представя предимствата и недостатъците на този вид транспорт, какъвто планувате да приложите в София:
  *Предимства на „лекото метро“:
  - Строителството му е значително по-бързо и евтино спрямо това на подземни метро-трасета. Според международни статистики 1 км подземен тунел метро, строен по закрит способ възлиза на 70-80 млн. долара, по открит способ – на 50 млн. долара (по цени от 2006 г). В същото време строителството на 1 км Леко метро обикновено възлиза на 15—25 млн. долара.
  - Няма нужда от затваряне на големи булеварди и главни пътни артерии по време на строителството на този вид транспорт, поради липсата на нужда от разкопаване и изграждане на котловани. Т. е. трафикът не се парализира, не се отклонява и не се затварят пътища.
  - Не се наблюдават типичните за подземното изпълнение на метрото проблеми с вентилационната система.
  *Недостатъци на „лекото метро“:
  - Поради надземният характер на линиите на този вид транспорт се изисква изграждане на мостове и естакади, при пресичането на главни пътни артерии
  - Поради наземния и надземен характер на трасетата те заемат ценно пространство от улиците, поради което могат да доведат до намаляване пропускателната способност на пътищата и дори до запушване трафика, особено на ключови кръстовища.
  - Поради откритият характер на трасетата, въпреки изграждането на шумоизолиращи завеси на места – влаковете пораждат високи нива на шум, особено на живущите в близост до линиите.
  - През зимният сезон се наблюдава обледяване на съоръженията и ниски температури по спирките/станциите.
  - Поради експлоатацията на съставите на открито – често ще се налага влагането на много средства за поддръжка на съоръженията и самите състави. В крайна сметка тези разходи биха обезсмислили по-евтиното строителство. Т. е. строителството излиза по-евтино, но поддръжката ще изисква средства, които ще обезсмислят факта, че за строителството са вложени по-малко средства.
  На ясно сте, че тези проблеми не са присъщи на подземното метро, което не на последно място има голяма превозна способност, докато леката железница е с по-ниска такава. По линията на 3-ти диаметър пътникопотокът ще е надвишен за възможностите (превозната способност)на леката железница, а за напред в бъдеще неизбежно се очаква тенденция за увеличаване на пътникопотока.
  Ако изпълнението на Метродиаметър 3 под формата на подземно класическо метро от кв. Овча Купел до кв. Васил Левски е непосилна за състоянието на Столична Община, то тогава добър вариант би бил изграждането на подземно трасе под бул. Цар Борис III, както и в Централната градска част, където задължително линията да има своите преходни станции на НДК (2-ра линия) и СУ (1-ва линия), а по бул. Ботевградско шосе трасето евентуално да бъде разположено на естакада. Така линията няма да се влияе от трафика и да бъде част от него, с което това би бил един бърз, точен и функционален транспорт за дълги години напред. Така няма да се наложи да се вложат толкова много средства, колкото би се изисквало да се вложат при изцяло подземното строителство и така ще се спестят много средства.
  Най-добрият вариант разбира се е линията да бъде изцяло подземно-разположена, както под бул Цар Борис III и ЦГЧ, така и под бул. Ботевградско шосе. Така вече София ще се сдобие с един бърз, ефективен и не на последно място екологичен транспорт, който ще изпълнява функциите си дори и в далечно бъдеще. Ако линията бъде подземна, то това би повлияло добре и на визията и на транспорта на града. При подземната метро-линия ще има възможност за изграждане на велоалеи, паркове и зелени площи и пр. без да се губи ценно пространство от улици и тротоари, което е неизбежно при надземно или наземно изпълнение на метро-линията. При подземното метро се елиминира шумозамърсяването, което би породила „леката железница“.
  Няма смисъл и логика да се вложат по-малко средства в нещо, което след въвеждането му в експлоатация ще изисква много повече финансови разходи, което е неизбежно при „леката градска железница“ или т. нар. „леко метро“, докато при подземното строителство ще се наложи влагането на повече средства, и пораждането на повече неудобства, но след въвеждането му в експлоатация то ще си възвърне средствата, вложени по-рано, ще намали трафика, замърсяването на въздуха, ще намали градския шум, ще разтовари булевардите и централната част на града и ще бъде един функционален бърз, точен и модерен транспорт. Нали все пак целта е да се разтоварят улиците? Защо тогава се насочвате към прибавянето на още един макар и по-модерен трамвай, който въпреки всичко няма да бъде и функционален?

  С Уважение: Станислав Митрев
  27.05.2010 г.

 66. Благун Калчев каза:

  В подкрепа и допълнение на въпрос №8 на г-н Иван Кръстев относно Метродиаметър 3:

  От доста време този диаметър завършваше балансирана метросхема, покриваща след завършването си сериозна част от София. Излишно е да се изтъква ползата от такава схема (а не разкъсани метролинии). За наша голяма изненада от година третата третина на тази схема претърпя голяма стъпка назад. Под вечния предтекст за недостигащи финанси упорито се налага сурогат, който:
  - минава през централната част на далечни разстояния от другите два метродиаметъра
  - дели терен с наземния транспорт.
  Това може да бъде всичко друго, но не линия от завършена метросхема. Маже да го наречен модерен трамвай или преминаване на трамвай 5 на нормално междурелсие. Тези рамки (т.нар.леко метро, но реално „скоростен“ трамвай) на предопределен конкурс за проектиране (все едно река в Европа, започваща с „Ду“ и завършваща на „нав“), като настроенията са „правете, струвайте, дайте проект с 10 светофара по Цар Борис ІІІ“ и пробождащ центъра на единствена точка в градската градина.
  Дават се компетентни примери за действащи подобни системи – с малка подробност – в градове с размерите на „Люлин“.
  Тенденциозно се затварят очите за пътникопоток, който биха генерирали всичките части на Овча купел, все едно, че метро се прави за княжевския извор.
  Затова при липса на средства може да се започне линията от гара Подуене, като място за метродепо ще се намери в безкрайните дебри на гара Подуене-разпределителна. А ако и за това няма пари, по-добре да се пренасочат за довършване южния лъч на метродиаметър 1 от Младост-1 до Младост-4 или метродиаметър 2 – от Кръста към Хладилника и нататък в източна посока.
  По-добре метродиаметър 3 да почака 5 години, но да не нанася огромни щети на транспортното обслужване на София. Все пак и към настоящия момент трамвай 5 се движи по автономно трасе, минава през същите светофари, през които би минал скоростния трамвай и се обслужва от прясно модернизирани мотриси.

 67. Радослав Наков каза:

  Здравейте! Радвам се че вече съществува този блог в който мисля да се включа активно. Пиша тук в тази категория относно една жалба, която съм подал във виртуално деловодство миналата година: 94-ВД-1616/26.05.2009г.Резолиращ документа е Кремена Овчарова. Жалбата е относно състоянието на бул. Петър Дертлиев в ж.к. Люлин. В нея съм описал подробно как изглежда този булевард. Скоро ще стане една година от както чакам поне някакъв отговор да бъде даден относно моята жалба. Също така искам да попитам има ли някакви срокове, в които служителите на Столична община да отговарят на подадените чрез виртуалното деловодство сигнали. Аз мисля, че ако срока за отговор е три месеца, той отдавна е изтекъл и моята жалба е сложена в дълбок архив. Надявам се да бъде направена проверка по този случай. Благодаря за вниманието.

 68. Красимира Ташева каза:

  Недостигът на детски градини в града ни е факт. Бих попитала-защо например огромната и луксозно обзаведена детска градина пред блок 43 в жк Младост-1 беше продадена на частник, в момента е оградена и оставена да се руши. Какво е бъдещето на тази сграда? Навярно тя не е единствената в София с тази съдба. И още – при наличието на все по-малко ученици, не може ли част от сградите на училищата да се преустроят за детски градини? Там са налице всички предпоставки – училищен стол, някъде – басейни; има физкултурни салони, двор за игри и занимания. Намирам този вариант за по-евтин и целесъобразен в момента, отколкото строежа на нови детски градини. А един ден, дай Боже, когато се увеличат учениците, училищата отново да се използват цялостно по предназначение.
  Желая успех на екипа на Столична община.

 69. Цветанка каза:

  Благодаря на община Надежда и съответно на отговорника на Столична община за район Надежда за следното:
  че откриха преди Нова година до 101 училище Център за рехабилитация на деца инвалиди.
  Внучката ми ходи там и сме много доволни.
  Просто дръпна напред в развитието си.
  Проходи макар и като патенце сега след третата си годинка и дано специалистите в центъра помогнат и да се научи да говори.
  БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ.

 70. Николова каза:

  Здравейте!Много моля да ми отговорите по-конкренто какви са плановете на Столична община и има ли вече готови проекти във връзка с изграждане на инфраструктурата в кв.Кръстова вада, какви са сроковете за това изграждане в близък план? Би трябвало да Ви е известно, че вътрешнокварталните улици са в окаян вид,липсва канализация и фекалните води си текат свободно в канавките. За този проблем сме уведомявали многократно община Триадица, писали сме жалби и …нищо!Настилката не е подновявана от 1983г. Каня Ви на разходка по ул.Емилиян Станев,Гатьо Шишков и др.,за да добиете по-добра представа за това как живеем в това гето,как ежедневно си чупим колите в безбройните ями и дупки,щото асфалт почти няма вече.Мисля,че е крайно време да се отделят средства за този район,в 21-ви век ли живеем ,или…в началото на 19? При нас е така.

 71. Ангел Танев Александров каза:

  Имам няколко въпроса към общината за район Младост,
  -До кога всички жители на Младост 1,2,3,4 и всички фирми от бизнес парка ще висят в задръствания по бул.Малинов ?
  -Защо не се осъществи връзката ул.Киприян с бул.А.Ляпчев като миналата 2009г. имаше планирани средства за това?
  -Защо не се осъществят нови връзки на кварталите- примерно бул.Сахаров или бул.Ляпчев
  да се продължат в посока подлеза на бул Цариградско шосе в кв. Горубляне, като по този начин ще има още един изход освен бул.А Малинов?
  -Защо рекострукцията на кръстовището бул.А.Малинов със ул.Свети Киприян реши частично проблема и създаде нови поради тъп проект /ако има такъв/ и въпреки , че се обадих в общината по време на ремонта не бяха взети мерки. Парите са платени вече.
  -Защо не се помисли и изготви проект за използуване на улицата в источната част на Младост 3, която в момента е приютила стотици грозни и незаконни гаражи?
  В заключение бих казал , че общинарите само седят в кабинетите и не мислят за транспортните проблеми на квартала. Може би чакат да се вдигнат цените на земите които ще се наложи да се отчуждават и ще вземат по големи комисионни?

 72. Hari Vladimirov каза:

  Живея в ж.к.“Манастирски ливади-изток“ Район „Триадица“ .Въпросният комплекс се обслужва от ул.“Боянски “ водопад.№ 104.
  Едва ли в София има улица с толкова много дупки.Вече 9 години живея в комплекса и никога общинските власти не са предприели действия по ремонт на тази улица.В комплекса живеят хиляди хора и всеки ден с колите си правят безуспешни „рейдове“ при опитите да избегнат многобройните дупки.Всички си плащаме данъците а какво получаваме насрещно-само стресове и нерви?
  Очаквам спешна реакция на общината.

 73. Янкова каза:

  На ул.“Невена Коканова“ в кв. Драгалевци, граничеща с Киноцентър „Бояна“ падат клони от изсъхналите тополи, намиращи се на територията на киноцентъра, застрашавайки коли и минувачи. Моля да вземете отношение!

 74. неврокопска каза:

  Здравейте,
  радвам се, че вече имаме пряка връзка със софийска община.За това искам да попитам кой отговаря за почистването на подлеза който е и вход към метрото на Орлов мост. Преди осем месеца там беше направен основен ремонт-гранитните плочи по стените бяха почистени,направиха фонтанче,осветление и т.н.- с една дума красота. Но от пусковата дата до сега не видях да се почиства настилката нито веднъж.През зимата ми направи впечатление че се почистват от снега алеите на градината до подлеза но не и стъпалат водещи до него. Стените започват да се връщат към предишния си занемарен вид,нацапани със спрей,грозни надписи и стикери са „нацвъкани“ навсякъде.Стената в непосредствена близост до входа на метрото е превърната във писоар, а отскоро се появиха и амбулантни търговци, които също допринасят за общото впечатление на упадък и безпомощност с хартйките и фасовете които оставят след себе си. Моля направете нещо по въпроса защото не е нормално нещо за което са дадени толкова пари от бюджета на общината и то съвсем на скоро да изглежда по този начин. Смея да мисля, че всичко е въпрос на организация и присъствие на воля.
  Успех на блога…… и чакам отговор!

 75. anastasov каза:

  По повод таксите които се канят да събират с платеното паркиране, пари се взимат когато има кой да ги даде, а не само ако си ги поискаш. При 3 лв/ч да видим колко пари ще се съберат и дали резултата няма да е както с акциза на цигарите. И сега си стоят празни доста от местата в синята зона.

 76. СРЕФАН АНГЕЛОВ каза:

  от декември 2009 имам жалба с вх.№ 94 -вд-3636 идосега нито решение нито отговор

 77. Ралица Кирязова каза:

  Живея в Люлин 3 и единствената ни връзка с метрото е автобус 108.За съжаление това е един автобус,който идва на 15-25 минути, според дневното си разписание,което е изключително голям интервал!На спирката при метростанция Сливница няма една пейка, на която да седнещ или поне да подпреш багажа си! Моля Ви направете нещо по въпроса!Не може ли и автобус 108 да е на интервал 5-15 мин както е автобус 309!

  Отговор: Интервалите на движение на градския транспорт се определят в голяма степен от броя на пътниците, ползващи конкретните линии. При отчитенето на натовареността се взема предвид броя на пътниците по цялата линия, а не само в конкретен участък. През месец април беше направено преброяване на пътникопотока в градския транспорт . С изграждането на новите етапи от метрото предстои да се преразгледа цялата транспортна схема на градския транспорт.

 78. Арнаутски каза:

  На бул. Патр.Евтимий 11 преди пет години отрязаха опасно дърво и след две години засадиха ново,което е вече към 2,5 м.Преди три години отрязаха съседното дърво защото и то вече бе опасно.Попитах кога ще засадят ново на това място-отговориха че дънера трябва да изгние.Е,дънера отдавна изгни и пропадна,аз звънях няколко пъти,и нищо.
  Точно преди Великден на тел.952 28 64 случайно попаднах на Ралица Маджарова която отговаря за Зелени системи.Помолих за ново дръвче, и за защита на по-старото, каквато има около Ректората.Получих личен ангажимент молбата да стане факт.Към 01.06.2010г. изпълнение–НУЛА!

  Отговор:
  Сигурна съм, че като човек, който цени зеленината сте забелязали напълно обновените зелени площи и площади през това лято като изпълненото озелянаване пред НДК, площад „Гарибалди“, Руската църква, Герба на София, направен от цветя при алея Яворов. През тази есен ще бъдат засадени 5 броя кестени на бул.“ Патриарх Евтимий“. Ще бъдат засадени дърветата и по бул „Прага“, бул. “ Христо Смирненски“, бул. „Граф Игнатиев“, бул „Евлоги и Христо Георгиеви“ и други.

 79. Eli каза:

  Здравейте! Какво се прави по въпроса с бездомните кучета? Аз живея в кв. Стефан Караджа. Тук почти денонощно лаят кучета,а вечер направо изглежда опасно да излезеш навън.Ясно е, че популацията им ще расте, докато има безотговорни хора, които оставят кученцето си на улицата да се оправя само и просто престават да се грижат за него. На два пъти такова улично куче опита да нападне дъщеря ми, проблема не е малък.Моля за своевременен отговор, благодаря!

  Отговор: Общината управлява и стопанисва два приюта – в Сеславци и в Горни Богров. През тази година след ремонтни дейности и подобрения на условията увеличихме капацитета на приюта в Горни Боргов. В момента служителите на общинско предприятие „Екоравновесие“ извършват проверки за наличие на безстопанствени кучета в дворовете на училища и детски градини, както и в близост до тях.
  За агресивни кучета можете да подадете сигнал до общинското преприятие „Екоравновесие“ на тел :931 41 60/ 931 41 64.

 80. Росица Топалова каза:

  Здравейте,
  от пресата се информирах, че има отпуснати 4 200 000 лв. от Специализираният Общински приватизационен фонд за ремонт на 19 училища и 33 детски градини. Възможно ли е да предоставите повече и по-подробна информация, кои райони ще имат възможност да ремонтират, една малка част от учебните заведения и на какъв принцип, ще се одобряват средствата необходими за тези ремонти.

  Ще очаквам отговор, тъй като училището, в което синът ми учи е в отчайващо състояние и ми се иска да разбера дали и този път, ще бъде подминато.

  Благодаря Ви за отделеното време.

  Отговор:
  През летните месеци се извършват текущи и спешни ремонти в общо 51 столични училища, за които отговаря общината. Предвижда се ремонтните работи да приключат до 10 септември. Те са в районите – Средец (12 СОУ), Красно село (34 ОУ), Възраждане (46 ОУ), Оборище (СМГ), Подуяну (130 СОУ), Слатина (138 СОУ), Лозенец (107 ОУ), Илинден (43 СОУ) Надежда (101 СОУ), Искър (150 ОУ), Младост (39 СОУ), Студентски (55 СОУ), Витоша (5 ОУ) и Панчарево (20 ОУ). В 117 СОУ в район Кремиковци строителните работи ще продължат след 15 септември, като се довършва изграждането на физкултурен салон.

 81. eli каза:

  редно ли е да платя пална такса за месец уни по заявка цял месец но детето ми бе6е болно 10 дена

  Отговор:
  След представяне на медицинско удостоверение за отсъствие поради болест следва да се преизчисли таксата.

 82. Милен Желев каза:

  Здравейте,

  Моля да ми пишете дали се планира ремонт на улица Филип Станиславов в квартал Редута. Става все по – трудно преминаването там имайки предвид безумните ями. Свикнал съм да минавам през дупки и знам, че едва ли скоро това ще се промени в София до степен на перфектно асфалтирани улици, но ми се иска поне да мога да преминавам през улицата на която живея. За съжаление в момента това е почти невъзможно. Става все по – зле и след всеки дъжд…
  Моля ви вземете някакви мерки и поне закрепете огромните дупки, за да сме в състояние да преминаваме през улицата.

  Благодаря ви предварително,
  Милен Желев

 83. Ил. Недялкова каза:

  Зная, че се опитвате да направите улиците на София по-добри. Искам обаче да подам сигнал за една улица в Банкя, кв. Михайлово – ул. Гоце Делчев. Преди повече от година се обадих на специалния телефон (на който се подават сигнали за улици в лошо състояние) с надеждата, че нещо ще бъде направено. Това е улица, която по цялата си дължина е в много тежко състояние от много дълго време. Хората живеещи там се опитват да запълват дупките по нея с бетон, камъни и други подръчни материали, но това е невъзможно. Странното е, че централната улица към кв. Михайлово се преасфалтира вече няколко пъти. Дори и в момента са изрязани части от нея и се ремонтират. Асфалтират се и началните 4-5 метра от уличките встрани. Другата им част обаче от години (по-скоро десетки години)не е ремонтирана. Все пак и там живеят хора.Много се надявам, че сигналите в този блог ще помогнат да се вземат мерки и за тези улици. Надявам се и на обратна информация за това какво и кога е възможно да се направи.
  С уважение – Илияна Недялкова

 84. Иванова каза:

  Искам да попитам Столична община , дали мисли да пусне отново автобус 71.Изградиха се три чудесни квартала ВЕЦ“Симеоново“, Витоша и част от Студ. град, но транспорт никакъв , само 102 с безкрайно дълъг маршрут,минаващ през най-големите задръствания ,вследствие на което трябва да се чака достатъчно дълго.И този измислен автобус 294, един кръгов маршрут, облекчаващ движението, но само в една посока, не моге ли да заобикаля през Симеоновско шосе, за да се ползва и от новите квартали?

  Отговор:
  Центърът за градска мобилност разработва вариант за удължаване на маршрута на автобусна линия 67 до метростанцията на „Г. М. Димитров“.

 85. Nedeva каза:

  Здравейте, моят проблем, а и на живущите в София, кв. Дружба, ул. Тирана, района до езерото е циганският катун в близост до горичката и езерото. И не само циганите, а неминуемо свързаните с тях бездомни кучета, свободно пасящи коне и магарета и боклуците. Онеци боклуци, които вече оформят не малко нерегламентирано сметище, боклуците, които ежедневно се изсипват от циганските каруци, онези боклуци, в които се ровят ежедневно децата от катуна. Не на последно място и острата миризма, която в топло време се разняса от всичкия този боклук.
  Циганите са шумни, ако не се карат и бият, са пияни и се носи силна, направо непоносима музика с ориенталски ритми. В близост до този катун има два новопостроени комплекса от затворен тип и няма как да не виждаме от прозорците си целият този ужас.
  Децата ни са свидетели на циганските свади и псувни.
  Какво сме направили до момента за гореописаният проблем: подадени са няколко сигнала до община Искър, с подробно описание на проблема. Отговорът на общината беше, че не може да направи нищо – теренът, на който се е установил катуна е частен. А, сметището на какъв терен е – няма отговор. За нарушаването на общественият ред бяха подадени сигнали и до районното управление в кв. Дружба. След лична среща с началника на районното разбираме, че по тяхна информация теренът не е частен, а общински, но интересите са другаде. Циганите са сигурни гласоподаватели, които трябват при избори. Но, тази информация ни беше казана „неофициално“, нямаме документи и не можем официално да се позовем на нея.
  Та, въпросите ми към Столична община са:
  - може ли все пак да се направи проверка и да се установи какъв е теренът /частен или общински/, на който е „изграден“ циганският катун?
  - може ли Столична община да направи нещо, за да се почисти района и да бъдат изселени циганите на място, където да не пречат на живущите в близост?

  Ще очаквам отговор. При необходимост мога да изпратя цялата кореспонденция до момента по случая с общинските власти.